Meno a priezvisko:
|
MUDr. Martin Soldán
|
Typ dokumentu:
|
Vedecko/umelecko-pedagogická charakteristika osoby
|
Názov vysokej školy:
|
Univerzita Komenského v Bratislave
|
Sídlo vysokej školy:
|
Šafárikovo námestie 6, 818 06 Bratislava
|
III.a - Zamestnanie-pracovné zaradenie | III.b - Inštitúcia | III.c - Časové vymedzenie |
---|---|---|
Výskumný pracovník - výskumník (2023 - 2024), Interný doktorand (2024 - ) | Lekárska fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave | 2023 - doteraz |
Lekár | Fakultná nemocnica Trnava, Neurologická klinika | 2023 - 2023 |
V.1.a - Názov profilového predmetu | V.1.b - Študijný program | V.1.c - Stupeň | V.1.d - Študijný odbor |
---|---|---|---|
Hygiena v slovenskom aj anglickom jazyku | Všeobecné lekárstvo | spojený I.+II. | Všeobecné lekárstvo |
Hygiena v slovenskom aj anglickom jazyku | Zubné lekárstvo | spojený I.+II. | Zubné lekárstvo |
Soldán M, Argalášová Ľ, Hadvinová L, Galileo B, Babjaková J. The effect of dietary types on gut microbiota composition and development of non-communicable diseases: a narrative review. Nutrients. 2024; Roč. 16, č. 18, art. no. 3134: s. 1-16. (IF = 4,8; Q1)
Soldán M, Hadvinová L, Galileo B, Mayer Vargová K, Jurkovičová J, Argalášová Ľ, Babjaková J. Vplyv stravovania na zloženie črevného mikrobiómu. Životné podmienky a zdravie. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 84-88.
Babjaková J, Penesová A, Mináriková D, Minárik P, Golian J, Samohýl M, Soldán M, Chovancová B, Argalášová Ľ. Proces tvorby nových slovenských stravovacích odporúčaní (Food-based Dietary Guidelines) s dôrazom na udržateľnosť. Životné podmienky a zdravie. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 89-93.
Mayer Vargová K, Hirošová K, Chovancová B, Samohýl M, Kachútová I, Matejáková L, Soldán M, Jurkovičová J, Argalášová Ľ. Porovnávacia štúdia stravovania v materských školách na Slovensku a v Rakúsku. Životné podmienky a zdravie. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 188-198.
Argalášová, Ľ, Babjaková J, Hirošová K, Samohýl M, Soldán M, Mayer Vargová K, Wrba T, Matejáková L, Hadvinová L, Jurkovičová J. Využitie inovatívnych výučbových technológií a interaktívnych metód pri výučbe hygieny. 1. slovenská konferencia medicínskeho vzdelávania a simulácií. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 45-45.
Soldán M, Argalášová Ľ, Hadvinová L, Galileo B, Babjaková J. The effect of dietary types on gut microbiota composition and development of non-communicable diseases: a narrative review. Nutrients. 2024; Roč. 16, č. 18, art. no. 3134: s. 1-16. (IF = 4,8; Q1)
Soldán M, Hadvinová L, Galileo B, Mayer Vargová K, Jurkovičová J, Argalášová Ľ, Babjaková J. Vplyv stravovania na zloženie črevného mikrobiómu. Životné podmienky a zdravie. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 84-88.
Babjaková J, Penesová A, Mináriková D, Minárik P, Golian J, Samohýl M, Soldán M, Chovancová B, Argalášová Ľ. Proces tvorby nových slovenských stravovacích odporúčaní (Food-based Dietary Guidelines) s dôrazom na udržateľnosť. Životné podmienky a zdravie. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 89-93.
Mayer Vargová K, Hirošová K, Chovancová B, Samohýl M, Kachútová I, Matejáková L, Soldán M, Jurkovičová J, Argalášová Ľ. Porovnávacia štúdia stravovania v materských školách na Slovensku a v Rakúsku. Životné podmienky a zdravie. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 188-198.
Argalášová, Ľ, Babjaková J, Hirošová K, Samohýl M, Soldán M, Mayer Vargová K, Wrba T, Matejáková L. Hadvinová L, Jurkovičová J. Využitie inovatívnych výučbových technológií a interaktívnych metód pri výučbe hygieny. 1. slovenská konferencia medicínskeho vzdelávania a simulácií. 1. vyd. – Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislave, 2024, s. 45-45.
Soldán M, Argalášová Ľ, Hadvinová L, Galileo B, Babjaková J. The effect of dietary types on gut microbiota composition and development of non-communicable diseases: a narrative review. Nutrients. 2024; Roč. 16, č. 18, art. no. 3134: s. 1-16. (IF = 4,8; Q1)
Citované v: Hassib L, Kanashiro A, Pedrazzi JFC, Vercesi BF, Higa S, Arruda I, Soares Y, de Jesus de Souza A, Alceu Afonso Jordao, Guimaraes FS, Ferreira FR. Should we consider microbiota-based interventions as a novel therapeutic strategy for schizophrenia? A systematic review and meta-analysis. Brain, Behavior, & Immunity – Health. 2025; roč. 43.
Soldán M, Argalášová Ľ, Hadvinová L, Galileo B, Babjaková J. The effect of dietary types on gut microbiota composition and development of non-communicable diseases: a narrative review. Nutrients. 2024; Roč. 16, č. 18, art. no. 3134: s. 1-16. (IF = 4,8; Q1)
Citované v: Jovandaric MZ, Jovanović K, Raus M, et al. The Significance of Plant Nutrition in the Creation of the Intestinal Microbiota-Prevention of Chronic Diseases: A Narrative Review. Medicina (Kaunas). 2024;60(12):1969.
Soldán M, Argalášová Ľ, Hadvinová L, Galileo B, Babjaková J. The effect of dietary types on gut microbiota composition and development of non-communicable diseases: a narrative review. Nutrients. 2024; Roč. 16, č. 18, art. no. 3134: s. 1-16. (IF = 4,8; Q1)
Citované v: Biennier S, Fontaine M, Duquenoy A, Schwintner C, Doré J, Corvaia N. Narrative Review: Advancing Dysbiosis Treatment in Onco-Hematology with Microbiome-Based Therapeutic Approach. Microorganisms. 2024; 12(11):2256.
Spoluriešiteľ: Kultúrna a edukačná grantová agentúra Ministerstva školstva SR
KEGA 029UK-4/2025 Využitie nových výučbových technológií pri inovácii výučby v oblasti ochrany a podpory zdravia pre študentov medicínskych odborov
Spoluriešiteľ: Vedecká grantová agentúra Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky a Slovenskej akadémie vied
VEGA Obštrukčné spánkové apnoe a kognitívne funkcie. Mechanizmy sprevádzajúce intermitentnú hypoxiu a následnú reoxygenáciu.
Spoluriešiteľ: Kultúrna a edukačná grantová agentúra Ministerstva školstva SR
KEGA 015UK-4/2022 Inovácia výučby v oblasti ochrany a podpory zdravia s dôrazom na e-vzdelávanie a implementáciu multimediálnych technológií